Docenten

Trajecten voor docenten:
“Verbindend leiderschap in de klas”

– Inspirerend lesgeven met autoriteit én verbinding

Uitgangspunten

De meeste docenten hebben in principe alle vaardigheden die ze nodig hebben. Maar soms speelt er meer. Bepaalde zaken kunnen voor extra druk zorgen zoals een ziekte of moeilijkheden in de thuis-situatie, langdurige werkdruk, verlies van motivatie, niet makkelijk herstellen van een incident op het werk, en natuurlijk uitdagende leerlingen met veel verschillende problematiek en moeilijk gedrag.

Deze aanpak helpt docenten goed voor zichzelf te zorgen, zowel in het moment zelf, als in het herstel van uitdagende situaties in de klas. Daardoor kunnen ze effectiever en met meer voldoening lesgeven. Ze ervaren minder stress en moeheid en een grotere mentale en emotionele weerbaarheid. De inspiratie en motivatie gaat omhoog.

Voorbeeld doelen van een traject:

 • Burnout voorkomen, werkplezier vergroten
 • Effectiever orde houden
 • Verbinding maken met leerlingen zonder er zelf onder te lijden
 • Met meer gemak voor de klas, minder stress, minder moe
 • Soepeler omgaan met uitdagende situaties

Toelichting voor docenten:

Lesgeven doe je omdat je ervan houdt. Maar het is ook behoorlijk uitdagend. De combinatie van kennis overbrengen, persoonlijk contact maken met de leerlingen, orde houden en het voor jezelf leuk houden is soms maar moeilijk in balans te houden.

Dit traject is voor jou bedoeld als je graag een volgende stap stap zet in je professionele ontwikkeling. Je wilt lesgeven met natuurlijke autoriteit én verbinding, en dat wil je ook in uitdagende situaties kunnen.

Methode “Verbindend leiderschap vanuit je middelpunt”:

Dit is gebaseerd op “Leadership Embodiment” een gedegen methode die gebruik maakt van nieuwste inzichten en principes uit een harmonische vechtkunst, topsport mindset en neuro-biologische inzichten. Je leert je staat van zijn te optimaliseren, ook in uitdagende situaties. Bijvoorbeeld je snel te herstellen van irritatie, een duidelijk punt maken zonder agressief over te komen, je aandacht op de hele klas te houden en in het algemeen minder in je valkuilen gelokt te worden. Je kracht als docent kun je vaker ten volle inzetten, terwijl je minder moe wordt.

Beschrijving Individueel Traject

In een kennismakingsgesprek verhelderen we je ontwikkeldoelen. We werken vervolgens in een zestal 1-op-1 sessies aan je doelen. Je leert practische en effectieve technieken. Die ga je toepassen in de klas. We bellen tussen de sessies door om te kijken hoe het gaat en tips te geven.

In de 1-op-1 sessies doen we:

 1.  Situatie-oefeningen en succeservaringen verhelderen, zodat je gerichte stappen kan zetten
 2. Verbindend leiderschap methode en technieken leren. Dit is gebaseerd op “Leadership Embodiment”, zie boven bij methode.
 3. Bespreking en toepassing van communicatie-modellen en inzicht in persoonlijkheidstijl (soms weet je dit allemaal al, dan bouwen we erop voort)
 4. Optioneel: korte les observatie voor specifieke tips

Beschrijving Groepstraject

Een groepstraject kan gericht zijn op een specifieke doelgroep:

 • nieuwe inspiratie nodig / nieuwe stap in professionele ontwikkeling willen zetten
 • burnout/overspannenheid voorkomen
 • ondersteuning bij terugkeer in het werk na ziekte
 • te aardige/zorgzame docenten die strenger en duidelijker willen zijn zonder hun verbinding te verliezen
 • te strenge/harde docenten die willen leren verbinding te maken zonder dat dit ten koste gaat van overwicht op de leerlingen
 • angst voor incidenten / omgaan met uitdagende situaties

Voorbeeld programma 6 sessies van 2 uur:

 1. Doelen verhelderen; talent en kracht en drijfveren in kaart brengen; persoonlijke patroon onder druk onderzoeken; centreren deel 1 – het fundament
 2. Ervaringen met het centreren in de praktijk bespreken; centreren deel 2 – herstellen vanuit reactief; echt luisteren zonder het persoonlijk op te vatten
 3. Succesmomenten en valkuilen bespreken; centreren deel 3 – vertrouwen verbinding verheldering inzetten; een duidelijk punt maken zonder agressie; helder nee zeggen vanuit verbinding.
 4. Succesmomenten en valkuilen bespreken; centreren deel 4 – kleine en grote triggers en turbocentrering; vitaliteit met innerlijke kwaliteit, inspiratiebronnen en focus met drijfveren
 5. Succesmomenten en valkuilen bespreken; centreren deel 5 – omgaan met verzoeken; als er veel op je af komt; succes definieren
 6. Afronding; afsluiting met uitdagende situatie; evaluatie

Andere mogelijkheden

Losse workshops, teamworkshops, onderdelen in leiderschapsontwikkelingstraject.

Conclusie

Juist in organisaties waar de druk hoog is en er veel op het spel staat kan deze aanpak meer bereiken dan gangbare methoden van training en coaching. Het kan als apart onderdeel of ingebouwd in een bestaand groter traject.

Voorbeelden van de opdrachtgevers: Deltion College Zwolle, SOMA college Harderwijk, Van Hall Larenstein hogeschool, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Wageningen Universiteit, Autoriteit Finaciele Markten

Over Anouk Brack

Anouk werkt met gedreven professionals die meer vervulling en effectiviteit willen bereiken in het werk. Anouk is gecertificeerd “Leadership Embodiment” trainer en coach. Ze helpt docenten en leiders met het toepassen van verbindend leiderschap, juist ook in uitdagende situaties.

Ze werkt sinds 2000 als docent aan de Wageningen Universiteit waar ze lesgeeft in presentatievaardigheden, duurzaam leiderschap en andere professionele communicatievaardigheden. Ze heeft een eigen training- en coachingspraktijk AnoukA Training. Ze werkt internationaal als coach, mentor en trainer in Leadership Embodiment (Centre for Embodied Wisdom)

Haar LinkedIn profiel kun je hier vinden: nl.linkedin.com/in/anoukbrack/nl

Verder lezen?

Download nu gratis het artikel “12 Things for Teacher Presence”. Vul onderstaand formulier in en krijg het artikel meteen per email opgestuurd.Send me this article
First name *
E-mail *

Je krijgt updates van AnoukA InCompany, daar kun je je eenvoudig voor afmelden als je geen interesse meer hebt. We zullen nooit je gegevens delen met derden.

Neem contact op met Anouk

Uw naam *

Uw email *

Telefoon

Stuur me AnoukA InCompany updates - trends en tips over belichaamd leiderschap en integrale systeeminnovatie
Ja graag

Uw bericht

Evolutie aan 't Werk